Reseinspiration

Sköna Österlen


Upptäck paradiset på sydostkusten när du hyr en stuga på Österlen eller semesterboende! Landskapet trollbinder med sina gröna böljande kullar, blommande fält och vita sandstränder. Ett perfekt alternativ för dig som vill uppleva kultur, gemytlig landsbygd och unik natur nära till härliga bad! 

Sevärdheter och aktiviteter 

Det finns otroligt mycket att se runt om i Österlen. Ett tips är att ta bilen och bara åka runt längs med de slingriga vägarna för bästa upplevelse! Runt om finns det gamla slottsruiner, kyrkor och trädgårdar som skickar en hälsning från förr. Ett annat uppskattat utflyktsmål är att ta sig till någon av alla gårdsbutiker på Österlen och passa på att upptäcka lokala delikatesser. 

Ett måste under din vistelse i Österlen är att se Ales stenar som ligger på höjden i Kåseberga i närheten av Ystad. En steninstallation från den yngre järnåldern som består av 59 stenblock i en skeppsformation med magisk utsikt över Östersjön och Österlen. Varför stenarna är uppställda på detta viset är det ingen som vet. Men det finns en hel del teorier. Vissa tror att det är en forntid gravmonument medan andra menar på att det skulle kunna vara en astronomisk kalender. Efter besöket tipsar vi om att ta en lunch på Kåsebergas brygga och testa rökta räkor som är deras specialitet! 

Österlen finns det gott om vackra stränder som för tankarna ner till kontinenten. Sandhammar hör till Sveriges absolut vackraste stränder och har flera gånger blivit framröstad till Sveriges bästa strand. Den 12 km långa sandstranden är en perfekt plats för vattensporter och svalkande bad för hela familjen!  

Ett annat tips är att ta på sig vandringsskor och ta en dagstur till Brösarps backar som ligger i Tomelilla kommun. Ett vandringsparadis som bjuder på ett enastående landskap med gröna böljande kullar som möter havet. 

3 orter att besöka på Österlen 

Ystad 

En riktig småstadspärla med charmiga gamla byggnader och torg från medeltiden. Upptäck staden och strosa omkring på kullerstensgatorna. Här finns det allt från trevlig shopping och livligt uteliv! Det är också i Ystad som du hittar de allra finaste sandstränderna och badvatten. Ett perfekt resmål att kombinera bad- och småstadssemester i! 

Simrishamn

På sydostsidan av Skåne hittar du Simrishamn präglat av gamla fisketraditioner med kullerstensgator och färgglada hus i pasteller. Här finns det mycket spännande saker att upptäcka! T.ex. Stenshuvuds nationalpark med fantastisk vy ut över Hanöbukten. På plats är vineriet Nordic Sea Winery och konstgallerier måsten att besöka. 

Kivik

Fiskebyn som är främst känt för sin äppelmust och cider! På vårkanten är området särskilt vackert då äppellundarna slår ut i full blom. Den stora äppelmarknaden är även ett måste under din vistelse och äger rum i september varje år.