Reseinspiration

Goa Västkusten


Brännö

Doften av salt och tång, ljudet av vågor som slår mot klipporna och vyn över den vackra kala skärgården – välkommen till goa Västkusten! 

Det finns en handfull platser som kan konkurrera med Västkustens skönhet med dess säregna natur och välbevarade fiskesamhällen. Det är därför enkelt att räkna ut varför Västkusten lockar så många besökare varje år. För det är ju trots allt platsen i Sverige som enligt teorier har gjort så pass avtryck på stockholmarna, som under tidigt 1900-tal tillbringade somrarna i Bohuslän, att deras dialekt gradvis förändrades. Numera har bokstaven “i” en betydande roll i vissa förmögna stadsdelar i huvudstaden tack vare bohuslänskan. Detta talar sitt tydliga språk… Västkusten är och förblir en kär gammal favorit! 

Upplev Bohuslän på sommaren nära hav och natur

Ett flexibelt sätt att uppleva det allra bästa med Bohuslän under sin sommarsemester är att hyra stuga i Bohuslän eller semesterboende. Under sommaren fullständigt pulserar det av liv och rörelse i Bohuslän och stämningen är på topp! 

Vart du än befinner dig i landskapet är det alltid nära till hav och natur. Ett sätt att uppleva naturen på nära håll är att ta sig till en vandringsled. Det finns många alternativ att välja bland. T.ex. Bohusleden som sträcker sig från Lindome upp till Strömstad och är ett perfekt val för dig som älskar naturen. Ett annat tips är att ta sig till Kuststigen som ibland kallas för Sveriges motsvarighet till ”Cinque Terre”. Ett ypperligt sätt att uppleva det klassiska Bohuslän.    

Det finns otaliga badplatser runt om i landskapet. Trots att klippor är främst förknippade med Bohuslän finns det också en mängd barnvänliga badplatser. Nedan tipsar vi om 5 barnvänliga badplatser i Bohuslän:

1) Almöns badplats, Tjörn

2) Bovallstrand (Badholmarna), Kungshamn

3) Capri badplats, Strömstad

4) Gullmarsbaden, Lysekil

5) Grebbestads badplats, Grebbestad

10 saker att se & göra på Västkusten

När du hyr en stuga på Västkusten eller ett semesterboende har du ett perfekt utgångsläge för en semester fylld av upplevelser och aktiviteter. Här finns det nämligen det gott om sevärdheter och aktiviteter på Västkusten för alla åldrar! Vi har sållat ut och nedan listar vi 10 sevärdheter på Västkusten:

1)  Kosteröarna

Kosteröarna ligger strax utanför Strömstad och består av två vackra öar: Nord- och Sydkoster. Hit kan du ta dig med båt från Strömstad och här kan du exempelvis paddla kajak, snorkla och hyra cykel. På öarna finns det även både fina klippbad och sandstränder.   

2)   Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn

Nordiska Akvarellmuseum ligger alldeles nära vattnet i det vackra samhället Skärhamn, på ön Tjörn. Gör en dagsutflykt och se akvarellmålningar eller varför inte testa på själv och måla.

3) Fjällbacka

Fjällbacka är ett riktigt sommarparadis och födelseort till en av Sveriges mest kända deckarförfattare – Camilla Läckberg. Det lilla pittoreska samhället bjuder på vacker skärgård, charmiga Bohuslänska hus och bad.

4)   Nordens Ark, Kungshamn

En favorit bland både vuxna och barn! Ta en dagstur med familjen och gå runt i parken och titta på djuren tillsammans.

5)   Grundsund

En riktigt sommarklassiker där hamnen och kanalen delar det charmiga gamla fiskesamhället. Visste du t.ex. att här spelades stora delar av Tv- serien Saltön in baserad på Viveca Lärns böcker. Helt klart värt ett besök om du frågar oss!

6)   Carlstens fästning på Marstrand

Marstrand strax utanför Göteborg är en semesterpärla av rang och där Carlstens fästning ståtligt reser sig på toppen av ön. Besök fästningen och lär dig bland annat mer om en av Sveriges kändaste fångar – Lasse-Maja. Efter besöket rekommenderar vi såklart att promenera runt på ön i egen takt bland mysiga kullerstensgator och vackra trähus.

7)   Smögens bryggor

Ett absolut måste under din vistelse är att ta en dagstur till Smögens bryggor vid Kungshamn! Troligen en av Västkustens mest kända sevärdhet. Gå med längs bryggorna, drick och ät gott, shoppa och njut av fantastisk natur.

8)   Tanums hällristningar

Tanums hällristningar för dig till en historisk resa till bronsåldern där du kan se samtida människor i tusentals bildristningar i sten och berghällar. År 1994 fick Tanums område med hällristningar en plats på Världsarvslistan. 

9)   Havets hus i Lysekil

Västkuststaden Lysekils populäraste turistattraktion är havsakvariet Havets hus. En perfekt utflykt för hela familjen! Passa även på att se er om i kuststaden som erbjuder shopping och nöjesliv. Här finns även fina badmöjligheter.

10)   Klädesholmen, Dyrön & Åstol

Tre klassiska vackra öar som ligger tätt en bit från Marstrand. Ta en dagstur till Klädesholmen som är ett måste för alla sillälskare! Dyrön bjuder på fantastisk natur och här finns det vandringsleder medan på ön Åstol bidrar med charmiga gator och vita trähus omgiven av karga klippor.