Reseinspiration

Upplev storstadspuls


Vill du kombinera lugn med fart och fläkt? Kunna starta din morgon till fågelkvitter men spendera dagen med att strosa längs med gator och torg för att utforska både kulturella och kulinariska upplevelser. Det finns många fördelar med att hyra ett semesterboende och samtidigt ha nära till någon av Sveriges största städer. Du får friheten att maxa din semesterupplevelse med både närheten till naturen och att snabbt kunna byta till stadsmiljö.

Göteborg – Sveriges framsida

Den gamla arbetarstaden Göteborg är känd för sin avslappnade och “goa” atmosfär och är en favoritdestination för många. Staden är hem för Skandinaviens största hamn samt många av Sveriges största företag, vilket har satt sin prägel på Göteborg. Först känd som “Lilla Amsterdam” för sin stadsplanering men i och med industrialiseringen under 1800-talet och den stora vågen av britter som bosatte sig där, blev staden mer känd som “Lilla London” och är det än idag. Göteborg är idag även en omtalad som kulturstaden, nöjesstaden och även festivalstaden! Som om det inte vore nog lockar Göteborg dessutom genom att vara en av de cafétätaste städerna i Sverige. 

Oavsett om du väljer att kalla staden “Lilla London”, “Sveriges framsida”, “Lilla Amsterdam” eller kort och gott “Götet” så finns det många skäl att älska Göteborg. Vi har valt ut 5 tips för att du skall kunna få ut det mesta under ditt besök: 

1. Liseberg

Nordens största nöjespark som ligger centralt i Göteborg är nästan ett måste under ditt besök! Förutom åkattraktioner och mysiga butiker i nöjesparken anordnas det under sommarhalvåret konserter och evenemang.   

2. Slottskogen

Göteborgarnas egna gröna oas mitt i stan. Promenera runt i parken bland bok, ek och lind och hälsa på älgarna och sälarna! Ett populärt ställe att bara koppla av och umgås. Här kan du bland annat spela Frisbeegolf och äta gott på fik eller restauranger, t.ex. på restaurang Villa Belparc nära vattnet. 

3. Feskekôrka

Fiskekyrkan som uttalas Feskekôrka är -eller var- en populär turistattraktion och en samlingsplats för skaldjursälskare. Känd för sin arkitektur var det både en fisk- och restauranghall med ett brett utbud av färska skaldjur och fisk. Byggnaden invigdes 1874 men är för tillfället stängd för restaurering från 2020. Men man kan fortfarande beundra byggnaden från utsidan och njuta av aktiviteter som ligger intill. 

4. Fika i Haga

Stadsdelen Haga med låga charmiga trähus och kullerstensgator är ett av Göteborgs cafétätaste områden och väldigt populärt. Njut av en fika och strosa därefter runt och kika in i alla småbutiker! 

5. Paddan 

Upptäck Göteborg från vattnet och boka in en båttur med “Paddan” med startpunkt vid Kungsportsplatsen. Här erbjuds det guidade turer och är ett ypperligt sätt att lära sig mer om Göteborgs historia och kultur.

Malmö – en varm känsla av kontinenten  

Sveriges tredje största stad på sydspetsen av landet är Malmö, en knytpunkt mellan Sverige och Danmark tack vare Öresundsbron. Här finns det gott om sevärdheter och aktiviteter för dig som har valt att hyra en stuga i Malmö med omnejd. 

Ett måste är att se Turning Torso, en byggnad som numera tillhör Malmös stadssiluett med sin imponerande höjd och speciella vridna byggnadsstil. Ett annat tips är att ta sig in till stadskärnan och se Lilla Torg som härstammar från medeltiden och ligger strax intill Stora torg. Varva ner på någon av torgets restauranger eller fik och njut av ett glas. 

En annan riktig sevärdhet i Malmö är St. Petri kyrkan som även är stadens äldsta byggnad. Kyrkan är en katedral som byggdes under 1300-talet. För den som vill upptäcka fler spännande historiska attraktioner är ett tips att se slottet Malmöhus från renässansen. Slottet är ett av Nordens äldsta renässansslott och är otroligt välbevarat. 

Tips på en bra utomhusaktivitet är att hyra cykel i Malmö, ett utmärkt sätt att se staden. Passa även på att besöka Slottsträdgården, Folkets park eller någon av temalekplatserna runt om i Malmö. 

Stockholmstaden mellan broarna

Att hyra stuga i Stockholm med omnejd är ett annorlunda och flexibelt alternativ till att upptäcka Sveriges huvudstad. Stockholm är känt för sin skönhet där vatten och grönska vävs samman och broar sammanbinder de 14 öarna i stadskärnan. Kombinationen av vatten, broar och grönska gör det inte svårt att förstå skälet till uppkomsten av ett av Stockholms smeknamn – Nordens Venedig. 

Det finns tusentals saker att se och göra i Stockholm! Ett måste är att upptäcka Gamla Stan till fots. Gamla Stan är välbevarad, det är Stockholms äldsta stadsdel med anor från medeltiden. Stadsdelen myllrar av historiska spår och sevärdheter. Här ligger bland annat det Kungliga Slottet som är en populär turistattraktion, tillsammans med Sveriges Riksdag. Stadsdelen är även en av Stockholms restaurang- och butikstätaste område.  

Ett tips för familjer är att ta en dagsutflykt till tivolit Gröna lund och till djur- och kulturparken Skansen som ligger på Djurgården i centrala Stockholm. Här ligger även flera muséer och ett av dem är Vasamuseet där du kan få lära dig mer om Vasaskeppet som gick på grund strax efter avgång under 1600-talet – ett av samtidens främsta fiaskon. Skeppsvraket upptäcktes sedan under 1961 och finns idag rekonstruerat på museet.  

Shopping och nöjesliv finns det gott om i huvudstaden. Butiker och gallerior hittar du lite här och var i staden där Östermalm är centrum för de exklusiva butikerna. Restaurangutbudet är stort och det finns allt från exklusiva restauranger till typiska kvarterskrogar i hela staden. Stockholms nattliv är pulserande där Stureplan hör till det kändaste stråket.