Reseinspiration

Gotland – en storfavorit


Ett av de allra bästa sätten att uppleva ön enligt oss är att hyra stuga eller semesterhus på Gotland. En perfekt utgångspunkt för att upptäcka allt som ön har att erbjuda. För visst vilar det något magiskt över Gotland? Kanske beror det på att i var och varannan vrå gör sig historien ständigt påmind. Eller är det den gemytliga atmosfären i kombination med storslagen natur som möter havet? Anledningarna är många och Gotland förblir en plats som man gärna återvänder till. Gång på gång!

10 sevärdheter på Gotland du inte får missa!

Det finns en uppsjö av saker att se och göra på Gotland. En ljuvlig baksida är att man knappt vet i vilken ände man ska börja vid när det är dags att planera semestern. Men du kan pusta ut. Vi har gjort förarbetet åt dig och plockat fram 10 saker att se och göra på Gotland som du absolut inte får missa under din vistelse! 

1. Visbys ruiner

I Visby vimlar det av historiska fotavtryck. En oas för den historieintresserade och det finns gott om sevärdheter. Utforska och lär dig mer om Gotlands gedigna historia på egen hand. Ett tips är att ta ett besök till Visbys ruiner som var och en har en unik byggnadsstil. Här har du också har möjlighet att boka in dig på en guidad visning.

2. Lummelunda

Lummelundagrottan är en självklar aktivitet på semestern för den som tänkt att hyra stuga på Gotland. Grottan hör dessutom till öns mest besökta sevärdheter och är omtyckt av såväl vuxna som barn. Tillåt dig imponeras av naturens egna konstinstallationer, t.ex. vackra droppstensformationer, fossiler och grottsalar. Här finns även möjlighet till guidade turer. 

3. Raukarna

Ordet Rauk för tankarna direkt till Gotland och är naturligtvis ett måste att se när du besöker ön. Raukarna är ett av naturens mästerverk format över tid av väder, vind och vatten. Raukfält hittar du lite överallt längs med öns kustremsa i alla väderstreck. Ett tips är att besöka Hoburgsgubben på södra sidan av Gotland som hör till den mest kända rauken eller varför inte se Jungfrun i Lickerhamn som är den högsta.

4. Trojaborg

På Gotland finns det ungefär 40 labyrinter där Trojaborg hör till en av dem. Trojaborg är en välbevarad forntida labyrint gjord av sten som ligger nedanför Galgberget i Visbys norra del. Enligt sägnen om hur labyrinten kom till sägs det att en ung flicka, dotter till en kung, hölls fången i ”Rövarhålan” som är en grotta belägen i Galgberget. Flickan byggde labyrinten genom att lägga en sten i taget varje dag. När den tillslut stod färdig blev fångvaktarna så pass imponerade att de valde att släppa kungadottern fri.

5. Kneippbyn

Ta med familjen på en dagstur och hälsa på Pippi Långstrump! Här i Kneippbyns sommar- och vattenland på Gotland hittar du nämligen Villa Villekulla. Originalhuset från filminspelningarna av Astrid Lindgrens klassiker – Pippi Långstrump. Utöver Pippis hus, som idag är ett lekmuseum, finns det allt från åkattraktioner, trampbåtar, hoppslott till uppvärmda pooler och vattenrutschkanor.

 6. Gotska Sandön

Gotska Sandön – Gotlands enda nationalpark hittar du norr om Fårö. Ön ligger avskilt till men fascinerar med sina milslånga sandstränder och sanddyner i direkt anslutning till praktfull tallskog. De äldsta träden uppskattas vara omkring 500 år gamla. Förutom unik natur bjuder ön på ett rikt fågelliv och här har du även möjlighet att se sälar lapa sol på Säludden.

7. Bungemuseet

Ett perfekt utflyktsmål för familjen eller för alla som har ett intresse av historia. På Bungemuseet får du upptäcka hur livet för människorna på Gotland såg ut förr i tiden. Museet erbjuder en samling av olika hus från olika tidsepoker och även forntida gravar. Utöver detta kan stora som små få testa på att bland annat bygga bulhuspussel och gå på styltor på Leikstuen.

8. Stora Karlsö

Med endast en halvtimmes båtfärd från Klintehamn når du ett av Gotlands bästa utflyktsmål – Stora Karlsö! Det finns många goda skäl till att besöka ön. Ön imponerar med sin unika natur och sitt rika fågelliv. Här finns nämligen Östersjöns största fågelberg. Inte nog med det. På ön kan du bland annat njuta av granna orkidéklädda fält och ta del av dess intressanta kulturhistoria. På ön finns det även möjlighet  att boka en guide och vandra omkring på ön. 

9. Gotlands Museum

Mitt i Visby ligger Gotlands museum som passar alla åldrar! Museet bjuder på skattkammare från vikingatiden och gotländska speciella bildstenar. Samtidigt som du kan gå på djupet och lära dig mer om Gotlands förhistoria. Helt klart värt ett besök!

10. Seriegården i Lummelunda

Strax utanför Visby ligger Seriegården i Lummelunda. Seriegården kan stoltsera med titeln som Europas största samling av skulpturer av sago- och seriefigurer skapade av cement. Skulpturerna är dessutom utplacerade i en barnvänlig park och är en utflykt som de allra flesta barn brukar uppskatta.