Reseinspiration

Småland – djupa skogar, glittrande sjöar och mycket, mycket mer!


Att hyra stuga i Småland eller semesterboende lägger grunden för en härlig semester! Ett landskap präglat av vackra sjöar och rofyllda lummiga skogar med rum för avkoppling. Tillsammans med röda trähus med vita knutar som dominerar skapar sinnebilden av ett Sverige i miniatyrformat!

Astrid Lindgrens värld, Näs och Filmbyn 

De allra flesta har någon relation till den folkkära barnboksförfattaren Astrid Lindgrens och hennes berättelser! Många av böckernas miljöer har hämtat inspiration från Astrids barndomshem ”Näs” i Vimmerby och omgivningarna häromkring. Ett tips är att besöka Astrids barndomshem som idag står öppet och har utställningar och guidningar. 

Filmbyn ligger strax utanför Mariannelund och tar dig bakom kulisserna till inspelningarna. En rolig utflykt för hela familjen! Se platserna där bland annat Emil i Lönneberga spelades in och var med och skapa din egna film.

Astrid Lindgrens värld i Vimmerby är naturligtvis ett måste under semestern! Här får Lindgrens berättelser liv och här kan du bland annat träffa Pippi Långstrump och Karlsson på Taket och många fler karaktärer. 

Åk på älgsafari och möt skogens konung

Chanserna är goda att du antingen får se eller stöter på en älg i Småland. Landskapet är nämligen ett av Sveriges mest älgrika områden och hem till omkring 30 000 älgar. Inte så konstigt att det finns så många älgparker just här! Ta med dig familjen på en minnesvärd och säkert älgsafari. Nedan har vi gjort ett urval och nämner några älgparker att besöka: 

  • Skyllaryd älgpark
  • Elinge älgpark
  • Lagaland älgpark
  • Smålandet Markaryds älgpark
  • Glasrikets älgpark, Nybro

Utforska småländsk design 

En av Smålands populäraste turistmål är Glasriket – ett trolskt område beläget i skogarna mellan Växjö och Kalmar. Här har ett av världens kändaste varumärken inom glaskonst Kosta Boda sin bas. Men det finns även flertal mindre glasbruk som är spännande att besöka. I Glasriket har du möjlighet att besöka glasbruk och se glaskonst skapas på nära håll och även möjlighet till att testa på att blåsa ditt egna glas. Alla bruk har sina egna butiker, så passa på att fynda designglas och konst för en bra peng! 

I Älmhult finns världens enda Ikea museum. För det var här i Älmhult allting började. Ta del av berättelse till idén och skapandet av möbeljätten Ikea med frontfiguren Ingvar Kamprad i spetsen. Museet erbjuder olika utställningar men har en som är permanent. Utställningen består av tre delar: ”Våra rötter”, ”Vår berättelse” och ”Era berättelser”. 

Upptäck småländska naturen till fots 

Det finns en uppsjö av vandringsleder i Småland och är ett perfekt sätt att spendera en dag på! Nedan har vi plockat fram några alternativ på vackra och sevärda vandringsleder: 

  • Utvandrarleden genom Glasriket och Mobergbygd

Gå i Vilhelm Mobergs fotspår eller cykla om du föredrar det. Leden är 110 km lång och den som känner väl till Mobergs romaner kommer att känna igen platser längs med vägen från böckerna såsom Duvemåla, Ljuda och Åkerby.

  • Dackeleden

Ett självklart alternativ om du gillar att kombinera vandring med spännande historia. Dackeleden är ungefär 30 km lång och tar dig genom det idylliska småländska landskapet. Längs med leden finns det även informationstavlor på svenska, engelska och tyska om frihetskämpen Nils Dackes livshistoria. 

  • Sevedleden 

Sevedleden är omkring 50 km lång och består av fyra delsträckor. I området ägde inspelningar av Emil i Lönneberga rum och du kommer passera Mariannelund på vägen. En annan sevärdhet längs med sträckan är Kvill-eken som är ett av Sveriges största träd! 

  • John Bauerleden

Den kända konstnären från Jönköping John Bauer har gett namn till leden som för dig genom sagolik skog. Skogen sägs vara inspirationskällan till många av hans kända målningar. Vandringsleden är 46 km lång och går mellan Grännaberget och Huskvarna. Längs med vägen kommer du få se trolska skogar, rester av kloster och vackra vattendrag. 

Stadsliv i Småland 

Småland är ett perfekt resmål för dig som vill varva naturupplevelser med stadsliv. Här finns det flera städer att besöka och mycket att se! Jönköping är Smålands största stad och ligger på norra sidan. Ett tips är att ta sig till Tändsticksområdet som är en vacker historisk stadsdel som du kan besöka året runt! Strosa bland butiker och avnjut en lunch på en restaurang. Dessutom ligger Tändsticksmuseet – som är ett av tre museer i världen, som delar med sig av berättelsen om tändstickan.  

Inte långt från Jönköping ligger det lilla mysiga samhället Gränna – känt för sina polkagrisar. Ta en tur hit och promenera längs med kullerstensgatorna och charmiga trähus. Från Gränna går det färja över till Visingsö där du kan upptäcka ön på cykel. 

Växjö är en annan trevlig stad som går under parollen Europas grönaste stad och har bland annat gjort stora satsningar inom förnybar energi. Utöver det finns det en hel del saker att se i Växjö. Bland annat Domkyrkan, Linnéträdgården och Vattentornet även kallat för ”Eco Water Tower”. 

Andra städer värt att besöka är den charmiga trästaden Eksjö och gamla staden Kalmar vid kusten. (länk)