Reseinspiration

Soliga Öland & Kalmar


Ovanifrån ser det ut som att Kalmar och Öland håller hand, länkande via Ölandsbron. Båda platserna är två mycket omtyckta turistmål värda att besöka året runt! För visst är det något särskild med både Öland och Kalmar sommartid? Förutom närhet till vacker natur, stadsliv och hav ligger båda destinationerna alltid i topp i flest antal soltimmar i Sverige! Upplev det bästa med Kalmar och Öland med något av StayNordics semesterboenden som bas.

Att se & göra i Kalmar

Fördelarna med att hyra stuga i Kalmar eller semesterhus är att du har en bra utgångspunkt för att få ut det mesta av din semester. Den charmiga mellanstora staden Kalmar ligger på den småländska sydostkusten vid ett sund omgiven av vacker grön natur. Utnämnd flera gånger till årets sommarstad i Sverige och skälen är många. Kalmar erbjuder allt från naturupplevelser till shopping och sprudlande uteliv med bra utbud av restauranger och barer. Men kanske det bästa av allt – vart än du befinner dig i staden, så är du endast ett stenkast från havet och fina badplatser. 

I Kalmar myllrar det av historiska spår och ett av de mest kända är Kalmar Slott. Ett välbevarat slott som är byggt under renässansen. Domkyrkan från 1600-talet, borgruiner och runstenar är andra historiska sevärdheter i Kalmar.

Det bästa sättet att upptäcka staden är att promenera omkring på de kullerstensgatorna eller längs med delar av den gamla stadsmuren. I stadskärnan är de flesta trähusen från 1600-talet och det finns gott om caféer, resturanger och barer. 

Vill du byta ut stadslivet mot natur finns det många områden att utforska. Varför inte ta en dagstur till Kalmarsundsleden som är en vandring-och cykelled. Leden sträcker sig längs med kusten och är 80 km lång. Ett annat tips är att uppleva Kalmar från vattnet. Här finns möjlighet att hyra kanot, kajak och SUP (Stand Up Paddle). 

5 sevärdheter på Öland

Öland är en av Sveriges populäraste turistdestination som lockar många besökare varje år och är ett perfekt val för barnfamiljer! Ett semesterparadis med milsvida stränder och nära till svalkande bad i havet!

Förutom sol och bad på ön finns det otroligt mycket annat du kan hitta på. Vi har gjort ett urval och tagit fram 5 tips på saker att se och göra på Öland under din semestervistelse.

1) Borgholm slott

Borgholm slott ligger i staden med samma namn på Ölands norra sida. Känn historiens vingslag och lär dig mer om en av Sveriges mest betydelsefulla fästningar, där åtskilliga slag har utkämpats under medeltiden och fram till 1600-talet. Idag anordnas det konserter och utställningar på slottet som är uppskattade bland såväl stora som små. I slottsområdet ligger även det kungliga sommarresidens Solliden som också tar emot besökare. 

2)   Ölands fyrar

Ön har 9 stycken fyrar från norr till söder där Långe Jan på sydspetsen och Långe Erik i norr hör till de mest kända fyrarna på Öland. Det är möjligt att ta sig upp och besöka fyrarna och blicka ut över de vackra öländska vyerna.

3)   Skördefesten – Sveriges största

Varje år under tidig höst hålls den traditionella skördefesten på hela Öland och som drar många besökare. Åk runt och stanna till vid gårdar lite här och var och ta del av aktiviteter och köp lokala råvaror! 

4)    Trollskogen

Naturreservatet Trollskogen ligger på norra sidan av Öland och är som namnet antyder en sagolik och mystisk skog med vridna tallar i en mängd olika former. Med hjälp av lite fantasi kan tallarna liknas vid troll. Här finns det även stensättningar och rösen.

5)   Ölands djur-och nöjespark

Varför inte passa på och ta med familjen till Ölands djur- och nöjespark som ligger i Färjestaden. I parken kan du få se djur från världens hörn och en dinosauriepark med rekonstruerade dinosaurier i deras naturliga storlek. Förutom djur finns det gott om åk-attraktioner och även vattenland.